Rozenkrans Armband, van begin tot eind

Rozenkrans Armband, van begin tot eind

Een onbreekbare rozenkrans maken is moeilijker dan het lijkt. Kijk met mij mee terwijl ik een simpele rozenkrans armband maak van echt zilver en edelstenen.

Ik herinner mij mijn Oma, die in haar serre een klein buikkastje had staan. Op dat kastje had zij een dienblad gezet, met een beeldje van de Heilige Anthonius, of "Toontje" zoals zij liefkozend zei. Er stonden ook kaarsjes op dat dienblad, van die stompe kaarsen in zo'n plastic huls, met de afbeelding van Maria erop. Over de handen en het hoofd van Anthonius hing een rozenkrans, die ze trouw elke dag gebruikte bij het bidden. Als kind was ik dol op dat ding, maar ik mocht hem natuurlijk helemaal niet aanraken. "Kijken doe je met de ogen, Lidia!".

En dat deed ik. Het was natuurlijk verder ook vreselijk saai, met al die ooms en tantes aan de koffie in de woonkamer. Naar buiten was geen optie, dus ik zat maar naar dat kleine 'altaar' te kijken en ik vond het schitterend. De rozenkrans van mijn oma was er eentje met witte kralen en goud. Het middenstukje was met een afbeelding van Maria, in de traditionele pose met de sluier. Tenminste, dat denk ik, want door de vele jaren van gebruik waren de details van het middenstukje zachter geworden, als een oude munt die door vele handen was gegaan. Wanneer je elke dag de rozenkrans bidt (3 keer, zoals het hoort!) slijt het zachte goud. Ik vond dat extra mooi, want het leek wel een sieraad uit de Middeleeuwen. Het kruisje was een crucifix, een kleintje.

een Thuis Altaar, zoals mijn oma had

Mijn oma droeg hem niet als een sieraad, hij was puur om mee te bidden, daarna te poetsen en dan weer terug gedrapeerd over het beeld van "toontje". Zo is mijn fascinatie voor de rozenkrans begonnen. Later kocht ik op mijn 11e op een vlooienmarkt een enorme rozenkrans van speksteen om aan de muur te hangen, en zo begon het verzamelen van rozenkransen voor mij.

Tegenwoordig kun je voor een paar euro een rozenkrans kopen, van plastic kralen en ijzeren stokjes. Of geregen op tandflos, zo lijkt het wel. Natuurlijk kun je ook hiermee bidden, maar niemand zal gek staan te kijken wanneer die snel kapot is. Dat is zonde. Zonde van alle gebeden die ermee gedaan zijn, zonde van het plastic dat het kost en in het milieu terecht komt, zonde van het geld dat je eraan besteedt hebt. Een mooie rozenkrans, zoals mijn oma had, koop je maar één keertje en dan ben je klaar voor de rest van je leven. Hoe bijzonder wanneer je dat kunt doorgeven aan je zoon of dochter, wetend dat die rozenkrans vele malen door jouw handen gegaan is.

Het is dan wel zaak er eentje te kopen die van een goede kwaliteit is, zodat hij de slijtage kan doorstaan. Alle rozenkransen die ik zelf maak, zijn onbreekbaar. Dat komt omdat ik elke kraal afzonderlijk "wirewrap". Een Engelse term voor deze techniek, maar in het Nederlands vertaald wordt het "draad draaien" en dat klinkt toch niet zo mooi als het Engelse woord. In deze foto's laat ik je zien hoe dat werkt. Je kunt dan vanzelf zien dat de links van de rozenkrans niet meer uit elkaar kunnen, en dus ook niet stuk kan gaan.

Ik start met een kraal, een stuk dikke zilverdraad en twee kapjes van zilver. De kapjes hoeven niet perse, maar die maken de mooiste details in deze armband, dus ik voeg ze toe. Zoals in de foto hieronder te zien is, start ik met afmeten hoeveel zilver ik nodig heb voor 1 kraal. Dan verwijder ik de kraal weer en start een lus met tangetjes. Deze lus in het zilver kruist zichzelf. De derde stap is het wikkelen van het zilver om zichzelf heen. Er ontstaat nu een oogje, boven een wikkel van zilver. Doordat ik de wikkel ook nog eens flink aanknijp met tangen, is deze onlosbrekelijk verbonden met zichzelf, als een soort strop. Klinkt wat luguber, maar zo is het wel. Dan kan de kraal erover geregen worden, met de kapjes in dit geval. Aan de andere kant van de kraal maak ik nu exact zo'n zelfde lus. Dit is de allereerste kraal, en nu gaan alle volgende kralen eraan gemaakt worden, één voor één.

het maken van een rozenkrans link


Om een tweede kraal er onbreekbaar aan vast te maken, moet je de tweede kraal direct bij het maken van de lus al in de andere kraal haken, en dan verder zoals in het vorige plaatje. Op deze manier kan het zilver niet openbuigen als er een ruk aan gegeven wordt! We maken de armband verder af, door alle kralen op deze manier te verbinden. In dit geval is het een rozenkrans armband en geen volledige rozenkrans ketting.

Onbreekbaar koppelen van kralen

Natuurlijk hoort er ook nog meer moois aan een rozenkrans armband. Het belangrijkste ervan is natuurlijk het bidden, maar als het een mooi sieraad is draag je hem graag, en zie je hem steeds om je pols. Zo is de armband ook een mooi geheugensteuntje voor je geloof dagelijks, om in de juiste normen en waarden te leven én het spoort je aan regelmatig te bidden. Dat is toch een prachtige gedachte?

Het resultaat van deze gekoppelde kralen is onderstaande armband. Deze is al verkocht, maar ik maak nog veel meer van deze schitterende Geloofsieraden. Kijk eens bij de armbanden of de volledige rozenkransen

Rozenkrans Armband


iDEALPayPalMastercardVISABankoverschrijvingKlarna FactuurBancontact/Mister CashBelfiusING HomepayKBC BankSOFORTMaestro

Alle op deze website bij producten vermelde prijzen zijn incl. btw en excl. verzendkosten, tenzij nadrukkelijk anders vermeld. De informatie op deze website is met de grootste zorg samengesteld; toch kunnen aan kennelijke fouten geen rechten worden ontleend.

Onze andere webwinkels: MamaKado HuisdierSieraad